http://www.svtplay.se/video/1543741/iq-en-kontroversiell-historia

PFL vill tipsa här om en bra dokumentär om IQ. Den går igenom hur detta begrepp har gått från något statiskt och nedärvt till ett mer flexibelt och miljöpåverkat begrepp. Vi i PFL som jobbar som skolpsykologer, ser just detta – IQ som ett mycket komplext begrepp och dessutom något som delvis definieras utifrån sin kulturella kontext.

Hjärnan påverkas starkt genom den miljö som den “finns” i, dvs det som hjärnan får arbeta med. Utmanas hjärnan konstant kommer den även utvecklas mer. Utmanas den inte kommer utvecklingen stagnera. Om man ser till exempelvis Flynneffekten, vilken är tendensen att resultaten från IQ-test blir högre för varje år, tycks en logisk förklaring vara att människan för varje år får tillgång till mer information, mer och bättre utbildning och fler utmaningar för hjärnan helt enkelt (Internet, tidigare skolstart, dataspel och sociala medier) .
Kort sagt; hjärnan är till viss del plastisk vilket innebär att IQ även borde vara det.
//PFL-Gänget

Share This