Connectivity can vastly improve people’s lives—but is it more important than food, or vaccines, or education? In this exclusive interview for WIRED’s December issue, Bill Gates and President Bill Clinton discuss the Internet’s power—and its limitations.

wire
ingen har väl missat alla artiklar i media den senaste tiden – Vart tredje barn i Stockholm ber  förälder lägga undan mobilen,  “Leder ny teknik till moralpanik?””Ständig uppkoppling farligt för barns hjärnor” & “Internet: fara eller stöd för unga som mår dåligt?” och moralpaniken hos elevhälsan.se bloggaren Anna Nygren (disclaimer Elevhälsa.se har inget med PFL-bloggen att göra).
“Nu är debatten om den ständiga tillgängligheten äntligen igång. Ni som följt  mitt arbete vet att jag länge pratat om ständig uppkoppling och vilka konsekvenser det kan få.  Senast igår på Skolforum pratade jag om hur eleverna hellre är uppkopplade än avkopplade. Både pedagogerna och elevhälsan bekräftade att de har sett konsekvenserna av det i skolan…

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=k9LFbxOt00E]

Korrespondenterna den 29/10 handlade om det digitala missbruket. Vi får följa med till både Kalifornien, Indien och Kina i sökandet på hur man ska hantera den nya drogen som de kallar den i programmet. Larry Rosen (som skapat begreppet iDisorder), som anses vara en internationell expert i just psykologi och teknik, menar att vi har ett osunt förhållande till våra smarta mobiler. Hans studier visar att vi skadar oss själva med ett beteende som innehåller ångest, belöningsbehov och tvångstankar och att det dödar vår kreativitet, vår förmåga att koncentrera oss och vår nattsömn. -Vi blir som Pavovska hundar som dreglar över våra telefoner, säger han.” – Anna Nygren

Det alla verkar missförstå med iDisorder är att man ska inte sluta använda sin smarta mobil utan att man kan och ska styr sitt beteende över sitt användande av att använda tex sin smarta mobil. Och som Larry Rosen säger “…it is not about giving up technology … it is wonderful, I love it I can do anything I want! … and what is going on in your brain and head…”

Även Brit Stakston, expert på sociala medier som generellt är positiv till de smarta telefonerna, som “hon kallar ”vår andra hjärna i fickan”. Hon stämmer in i att barn och unga börjar ställa krav på föräldrarna. – De unga är duktiga på att kräva uppmärksamhet och säga ”nej, lägg ifrån dig mobilen mamma, nu tittar vi på filmen”. Vi kan lära oss mycket av de unga. Hon säger att för föräldragenerationen nu är det fortfarande lite som ”julafton hela tiden” med de smarta mobilerna.– Det är nog mest vi som har svårt att koppla ner. Det är inte sunt att konversera med kunder vid middagsbordet. Vi måste hitta balansen. Brit Stakston tror att vi har kommit till ett vägskäl, där skyttegravskriget för eller emot minskar. Vi håller på att lära oss att gå mellan uppkopplat och ouppkopplat. – Det har varit mycket nyhetens behag. 2013 har vi kommit till en nivå där många familjer öppet bestämmer hur man ska hantera mobilen, att man lägger bort den under middagen exempelvis, säger hon. – Men konsekvenserna av hur tekniken påverkar oss vet vi inte riktigt. Vi gör den här resan tillsammans.”

3

I artikeln Mobilberoende – vår tids stigma – av Joakim Jardenberg – “Sveriges med uppkopplade man & internetstrateg” kan man läsa följande “Psykologen i #nymo härom morgonen sa det bra: ”det är väl inte självklart eller ens sunt att barnen ska ha vår fulla och odelade uppmärksamhet hela tiden?” Sedan konstaterade hon att när det gäller skador på barn ligger vi bäst till i hela världen – så på något sätt lyckas vi tydligen ha koll ändå…” och testa sig om man är bokberoende – en läsare skriver ”Under de tråkigaste styrelsemötena med mitt gamla företag läste jag serietidningen Ernie. Ofta instucken i något aptråkigt häfte med utprintade excel-kalkyler.”

Missa inte veckans filmtips
Den gode, den onde, den fule – Il Buono, il brutto, il cattivo
[youtube=http://youtu.be/JdkSuurdbDA?t=2m10s]

Share This