Colorized-Historical-Photos-07bild av Baltimore Slums, 1938 (Colorized by Jordan J Lloyd) 


”Den bästa läraren var den som trodde att vi kunde klara långt mer än vi själva anade, och hjälpte oss att upptäcka det…
….men trots att alla, från högsta skolpolitiker till minsta förskoleelev, vet att skolan är helt beroende av lärarhjältar – av alla de sorter – är det ganska tunt med berättelser om den goda läraren. Är hen ens i fokus när vi talar skolförbättring?”

… är ett citat från dagens ledare i SVD – Den likställda skolan har ihjäl mångfalden av Maria Ludvigsson väl värd att läsa.

Sen vill vi att ni igen läser gårdagens inlägg där tipsade vi om en artikeln i DN Så vill hjärnforskarna ändra skolan av vetenskapsjournalisten Karin Bojs som avslutas med Vad elever upplever som bra undervisning behöver alltså inte nödvändigtvis vara det bästa sättet att lära sig på. Frågan är vad de skulle tycka om att ha konditionsträning flera gånger i veckan, något som också har visat sig mycket fördelaktigt för hjärnan och inlärningen. Här intill svarar några svenska och internationella forskare på frågan om vilka nya rön som är så säkerställda att de nu borde infogas i undervisningen.”

Två andra citat som vi bara måste lyfta från de två artiklarna är det första från Karin Bojs artikel i DN ”Den svenske hjärnforskaren Torkel Klingberg på Karolinska institutet är inne på samma linje. Han skriver i sin nyutkomna bok ”Den lärande hjärnan” om hur skolan enligt hans mening har styrts alltför mycket av politiska åsikter och pedagogiska modenycker.
I stället förespråkar han vetenskapliga metoder och randomiserade studier.”

Och det andra från dagens ledare i SVD av Maria Ludviggson ”I den politiserade skolan har direktiven, kontrollpunkterna och styrdokumenten blivit allt. Såväl liberaler (Jan Björklund) som socialdemokrater (Ibrahim Baylan) tror sig veta vilka krav politiken bör ställa på skolformen för att den goda skolan ska förverkligas. Medan politikens modenycker fått styra har lärarprofessionens utrymme krympt.”

PFL – gänget

Share This